Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkek
 
Társalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Receptek
Az első falatok Izgalmas, de nehéz időszak kezdődik. A baba eddig csak szopott, de lassan-lassan itt az ideje az új ízeknek. Mindenki mást mond, mit ehet a baba és mit nem. Foga sincs, és először nem tűnik túl boldognak attól, hogy az ember megpróbál ezt-azt a szájába tömködni. Ennek ellenére érdemes próbálkozni, elvégre vicces lenne, ha a gyerek még 18 évesen is szopna. Tehát: nagy levegő, és kis falatok. Javasolt az ételt először pürésíteni, és néhány hét után villával összetörni. Ne keseredjünk el, ha kezdetben a gyerek csak 1-2 kanállal eszik az ételből. Nem elég, hogy az új ízekkel ismerkedik, de a kanállal is meg kell barátkoznia, sőt: gyomrának is hozzá kell szoknia az új táplálékhoz. Figyeljük a kisdedet, nem ördöngösség kitapasztalni, hogy mik a kedvenc ételei. A lényeg, hogy ne lepődjünk meg semmin. 6-9 hónap Rizses répafőzelék Előkészítés: 5 perc Főzés: 20 perc Hozzávalók: 4 sárgarépa 10 dkg rizs kevés vaj vagy növényi zsiradék Elkészítés: A répát megpucolás után felrakjuk főzni. Nem kell elfőzni, hamar puhul. Közben a rizst a szokott módon megfőzzük. Összevegyítjük a kettőt, és valamilyen zöldfűszerrel (petrezselyem, lestyán) ízesítjük. Kisebb gyerekeknek pépesítjük, ha nagyobb, akkor csak villával összetörve adjuk. Ha már ehet sajtot a baba, akkor reszelhetünk bele. Banán édesség Előkészítés: 5 perc Hozzávalók: 1 banán 2 dl joghurt vagy kefir vanília méz Elkészítése: A banánt összetörjük, hozzákeverjük a joghurtot, a vaníliát és a mézet. Uzsonnának fogyaszthatjuk. Felnőtteknek is nagyon finom, ha behűtjük. Ízlés szerint sűríthetjük pelyhekkel (rozs, búza, zab). Tejbeárpa Főzés: 5 perc Hozzávalók: 10 dkg árpa (gersli néven kapható) tej vagy tápszer Elkészítése: Az árpát daráljuk meg, és mint a grízt főzzük meg. Nagyon gyorsan besűrűsödik és leég, vigyázni kell vele. Akár lekvárral, akár pürésített gyümölccsel nagyon finom. (Ha tápszerrel készítjük, akkor vízzel főzzük, és a tápszert csak a végén keverjük hozzá.) Zöldborsó pelyhekkel Előkészítés: 5 perc Főzés: 15 perc Hozzávalók: zöldborsó búza, rozs vagy zabpehely vaj, vagy más zsiradék Elkészítése: A zöldborsót vajon megpároljuk, kis vízzel felöntjük, és beleszórjuk a pelyhet. Lefedjük a lábost, és 10-15 percig puhítjuk a pelyheket. Rakhatunk hozzá sajtot is, ha nagyobbacska a gyerek. Puliszka Főzés: 10 perc Hozzávalók: 10 dkg kukoricadara 10 dkg kukoricaliszt só Elkészítése: Forrásban lévő sós vízbe állandó keverés mellett beleöntjük előbb a darát, később a lisztet, és jól felfőzzük. Az elkészült puliszkát kanállal formázzuk, vaj darabkákat morzsolunk rá és azonnal tálaljuk. A puliszkát fogyaszthatjuk sósan, édesen lekvárral, köretként, vagy önálló ételként is egy kis joghurttal meglocsolva. Felnőtteknek: A kihűlt puliszkát nyújtsuk egy centiméter vastagságúra, kenjük meg juhtúróval és a piskóta tekercshez hasonlóan csavarjuk föl. A puliszka tekercset vágjuk karikára, és grillsütőben pirítsuk meg. Knäcke kenyér (fogzásra) Előkészítés: 10 perc Sütés: 15 perc Hozzávalók: 10 dkg teljes búzadara (finom) 10 dkg árpadara 1,5 dl aludttej 4 dkg margarin só szezámmag lenmag, napraforgómag, esetleg kömény Elkészítése: A nyersanyagokat jól összekeverjük és pihentetjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kerek vagy négyszögletes darabokra vágjuk, tejjel megkenjük és megszórjuk a magvakkal, ezután 180 fokos sütőben kisütjük. 9-12 hónap Nagy valószínűséggel a gyerkőcnek már van egy-két foga, és ez nagyban megkönnyíti helyzetét. Nem kell a turmixgépnek mindig elöl lennie, jó megoldás a villával való összetörés. A kicsi lassan szinte már mindent ehet: itt az ideje a tejtermékek bevezetésének, ha nincs allergiás a családban. Örüljünk, ha jól eszik a gyerek, de akkor se keseredjünk el, ha úgy érezzük alig eszik. Én azt figyeltem meg, hogy hol szinte nem eszik, hol meg nem lehet eleget adni neki. És ne felejtsük el: ahol étel van, gyerek még nem halt éhen. (Az én csöpp fiacskám is alig eszik, mégis 11,50 kg 15 hónapos korában…) Salátafőzelék Előkészítés: 5 perc Főzés: 15 perc Hozzávalók: 1 fej saláta 1 hagyma olaj liszt joghurt Elkészítés: A hagymát kevés zsiradékon dinszteljük meg, adjuk hozzá a laskára vágott salátát, és főzzük kb. 5 percig. Adjunk hozzá kevés lisztet. Ízesítsük joghurttal vagy tejföllel, végül pépesítsük. Paradicsomos karfiol Előkészítés: 5 perc Főzés: 20 perc Hozzávalók 4 adaghoz: 15 dkg szép karfiol 3 dkg vaj 25 dkg hámozott és összeaprított paradicsom 3 dkg reszelt sajt só Elkészítése: Pároljuk meg a karfiolt enyhén sós vízben. Közben olvasszuk fel a vajat, futtassuk meg rajta a felkockázott paradicsomot, majd keverjük hozzá a megpárolt karfiolt. Turmixoljuk össze az egészet, végül keverjük hozzá a reszelt sajtot. Gombapüré Előkészítés: 5 perc Főzés: 20 perc Hozzávalók 2 adaghoz: 2 szép krumpli 5 dkg gomba fél fej hagyma fél citrom leve kevés tejszín só Elkészítése: Hámozzuk meg, kockázzuk fel a krumplit, és enyhén sós vízben főzzük puhára a felszeletelt hagymával és a gombával. Szűrjük le, turmixoljuk össze. Ízesítsük a citromlével, majd adjunk hozzá 2-3 evőkanál tejszínt. Sajtos-brokkolis csirke Előkészítés: 5 perc Főzés: 15 perc Hozzávalók 4 adaghoz: 10 dkg zsenge brokkoli 12 dkg felkockázott csirkemell A sajtmártáshoz: 3 dkg vaj 2 evőkanál liszt 3 dl tej 6 dkg reszelt sajt Elkészítése: Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, egy percig pirítsuk, majd öntsük fel a tejjel. Főzzük fel, majd gyenge lángon sűrítsük. Ezután húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a reszelt sajtot. Ezalatt enyhén sós vízben főzzük meg a brokkolit és a csirkemellet. Törjük össze villával vagy turmixoljuk, majd keverjük össze a sajtszósszal. Csíkos püré sonkával Hozzávalók: 30 dkg krumpli 1 csipet só 1 dl tej 1 diónyi vaj 10 dkg zöldbab 1 szelet pulykasonka 10 dkg sárgarépa Elkészítése: Külön vízben – de még jobb egymás után – főzzük meg a zöldségeket. Külön-külön turmixoljuk össze, majd mindegyikbe keverjünk egy-egy adagot a felaprított sonkából. A színes pürékből szedjünk csíkokat a baba tányérjára. Nyári gyümölcsdesszert Hozzávalók 4 adaghoz : 12 dkg málna 2 érett körte 1 őszibarack 2 pohár joghurt 3 kanál méz esetleg fahéj Elkészítése: A gyümölcsöket mossuk meg, a körtét és a barackot hámozzuk meg és kockázzuk fel. Kevés vízben pároljuk 5 percig. Hűtsük le, keverjük hozzá a mézet és a fahéjat, végül a joghurtot. (Felnőtteknek is kiváló desszert!) Lekváros csiga Előkészítés: 20 perc Hozzávalók: 20 dkg tönkölyliszt 1 dkg élesztő 1 dl tej 2,5 dkg margarin 1 db tojássárgája 20 dkg lekvár 5 dkg cukor Elkészítése: A langyos tejben felfuttatott élesztőhöz hozzákeverjük a cukrot, tojást, margarint, sót, lisztet, fűszerezhetjük ánizzsal, fahéjjal, jól kidolgozzuk és kelesztjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, elterítjük rajta a lekvárt és felcsavarjuk. A tészta tekercset kb. egy centiméterenként a szélétől a közepéig bevagdossuk és kifordítjuk. A csigák végét összenyomjuk, sütőlemezre helyezzük, és kelesztés után 180 fokos sütőben megsütjük. Daraleves Főzés: 10 perc Hozzávalók: 5 dkg teljes búzadara 3 dl tej 7 dl zöldséglé só Elkészítése: A darát egy lábosban világosra pirítjuk, felöntjük a zöldséges alaplével, hozzákeverjük a tejet, sóval ízesítjük és kiforraljuk. Daralevest hasonló módon készíthetünk kukoricából, hajdinából vagy rizsből is. Kefires burgonyalepény Előkészítés: 10 perc Főzés: 15 perc Hozzávalók: 20 dkg burgonya 2,5 dl kefir 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt só fokhagyma petrezselyem Elkészítése: A megtisztított burgonyát lereszeljük, hozzákeverjük a lisztet és a kefirt. Ízesítjük sóval, ízlés szerint fokhagymával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Az így előkészített burgonyát egy margarinnal kikent tepsibe öntjük és sütőben szép pirosra, sütjük. Kockára vágva köretként, vagy önálló ételként is tálalhatjuk. Hajdinaleves bazsalikommal Előkészítés: 10 perc Főzés: 20 perc Hozzávalók: 10-10 dkg sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller, vöröshagyma 4 dkg hajdinaliszt 1 dl tejszín vagy joghurt vagy tej 2 evőkanál friss bazsalikom só fokhagyma Elkészítése: A zöldségeket hideg vízben feltesszük főni, sóval, babérlevéllel ízesítjük, zöldséglevest főzünk belőle, és leszűrjük. A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk, hozzáadjuk a friss bazsalikomot és felöntjük a zöldséglével, sóval ízesítjük, kevés fokhagymával fűszerezzük. A tejszínt hozzáöntjük, kiforraljuk és átszűrjük. A kész levest pirított kenyérkockával, vagy külön megfőzött hajdina magokkal tálaljuk. Bazsalikomos hajdinalepény Családi adag!!! Előkészítés: 15 perc Főzés: 15 perc Hozzávalók: 30 dkg hajdina 30 dkg hajdinaliszt 2 dl tej 2 db tojás 1 dl kukoricaolaj só bazsalikom Elkészítése: A megmosott, beáztatott hajdinát sós vízben megfőzzük és lehűtjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a tejet, sózzuk, és bazsalikommal fűszerezzük. Az elkészített tésztának sűrű palacsinta tésztához kell hasonlítania. A masszát 10-15 percig pihentetjük, majd kevés forró olajba kanállal kis lepényeket formázunk, és pirosra sütjük mindkét oldalát. A kisült lepényeket forrón, párolt zöldségfélékkel tálaljuk, de fogyasztható túróval, tejföllel vagy reszelt sajttal is. (www.mindmegette.hu)
 
Játékok
 
Okosságok 1-3 hónap
 
Itt jártak...
Indulás: 2006-01-30
 
Naptár
2024. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
..
 

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal